Tábor Kožlany 1983 - Tsansa

Letošní příběh se odehrával v pralesích Brazílie. Sledování únosců dívky po zemi i po vodě, střetnutí nejen s únosci, ale také s domorodými kmeny, které si z hlav zabitých nepřátel dělají trofeje, osvobození unesené dívky, objevení skutečného zosnovatele únosu a konečně odjezd zpět domů do Čech, to vše absolvoval mladý Pavel Ctibor a potažmo celý tábor s ním.
Termín konání: 24. 7. – 7. 8. 1983
Počet účastníků: 8 vedoucích, 40 dětí
Vedoucí a funkce: hlavní vedoucí Jarda Sauer, zástupce a hospodář Jarda Luňák, kuchařka Jana Sauerová, vedoucí Ivana Dvořáková , Pepik Dvořák, Jaroslav Sauer sen., zdravotnice Naďa Váňová
Vítězové: výsledky se nedochovaly
MOTTO: Rok uplynul jako voda, táborová zas je doba,
zase si tu budem hrát, dost pracovat, hodně smát.
TSANSU nám dá her nejvíce, cestou v jižní Americe,
víc než dost vás potrápí, poklad snad zas vše spraví.

Do historie vstoupilo

  • výprava dvou trojic na 24 hodinový pochod zcela osamocen a nikým nespatřen

Stručný průběh tábora

Po morzeovce přišla na řadu hledačka ztracených věcí s kartičkami domina. To byl dost náročný úvod pro naše družiny. Ošetření sama sebe a jen jednou rukou také není nic jednoduchého. A konečně, víc náročné než se na první pohled zdá, výprava do lesů zcela osamocen a projití určené trasy tak, aby mne nikdo nespatřil. To bylo nad síly naši šesti odvážlivců, kteří tento pochod absolvovali. Noční výpravy cestou necestou celých družin pak byly proti tomu jen neškodnou vycházkou. Krásné boje se strhli, když družiny střídavě osvobozovaly a chránily krásnou Olívii v etapovce. Obtížné, ale velmi zdařilé bylo vybudování úkrytu v koruně stromu pro dvě osoby. No a stezka odvahy na „Žiďáku“ pak zahajovala boj o poklad, o kterém v prvé řadě rozhodovala přesná střelba na písmenka do šifry.

Za celých dvacet miliard let, co trvá náš vesmír, se narodíme jen jednou
a můžeme prožít na světě v lidské podobě pár desítek let.
Záleží jenom na nás samotných, jak té jedinečné a neopakovatelné
příležitosti využijeme, zda svůj život bohatě naplníme, nebo jej naopak hloupě PROMARNÍME.